Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. İsmail Can Paylan, “Geleceğin sürdürülebilir dünyası için ‘tarım eğitimi’ çok önemlidir”

Türkiye’de Mekteb-i Zirai Şahane’nin açılması ile başlayan tarım eğitiminin 179’ncu

Türkiye’de Mekteb-i Zirai Şahane’nin açılması ile başlayan tarım eğitiminin 179’ncu yıl dönümü dolayısıyla Ege Üniversitesinde “Tarım Bayramı” programı düzenlendi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Can Paylan, EÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, İzmir Tarım İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, akademik ve idari çalışanlar, konunun uzmanları ile öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen etkinlikte, sektör profesyonelleri tarafından tarımın geleceği, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve teknoloji kullanımı konularında bilgi paylaşımında bulunuldu. Etkinlikte, tarım sektöründe karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri ele alınırken, katılımcılara yenilikçi yöntemlerle daha verimli üretim teknikleri anlatıldı. Bu tür eğitimlerin, genç nesillerin tarım sektörüne olan ilgisini artırmayı ve sektördeki nitelikli iş gücünü güçlendirmeyi amaçladığı vurgulandı.

Etkinliğin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. İsmail Can Paylan, “Öncelikle, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak hocamız bugün aramızda olacaktı; ancak Ankara’da bulunduğundan dolayı katılamadı. Rektör Hocamız, tüm katılımcılara en içten selamlarını iletti. Geleceğin sürdürülebilir dünyası için ‘tarım eğitimi’ çok önemlidir. Tarımın önemi geçen küresel pandemi sürecinde daha fazla idrak edilmiş, sürdürülebilir, nitelikli ve sağlıklı tarımsal üretimin önemi ortaya konmuştur. Ülkemizde, sürdürülebilir tarım, su yönetimi, tarımda verimlilik, iklim değişikliği, sertifikalı öğretim, dayanıklı bitkiler ve bütün dünyada şuan da gündemde olan akıllı tarım teknolojileri gibi konularda çalışmalar gerçekleştiriliyor. 1846 yılında başlayan tarım eğitimi, çiftçilere ve tarım sektörüyle ilgilenen bireylere önemli faydalar sunuyor. Bu eğitim programı, katılımcılara modern tarım tekniklerini öğretmek, verimliliği artırmak ve sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda bilgi sağlıyor. Tarımda yenilikçi yöntemler, toprak yönetimi, su kaynaklarının verimli kullanımı, yapay zeka uygulamaları ve organik tarım gibi konuları kapsıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizi bağımsızlığa kavuşturduktan sonra, ‘Milli ekonominin temeli tarımdır’ diyerek ülke tarımının kalkınmada ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır” diye konuştu.

“Tarım, her geçen gün daha yenilikçi bir hale geliyor”

Su kaynaklarının kullanımı hakkında konuşan Dr. Fatih Kılıç, “Tarım Eğitiminin 179. Yılında Tarım Bayramı Etkinliğinde mezun olduğum üniversitede bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Tarım, her geçen gün daha yenilikçi bir hale geliyor. Yeni teknolojiler, tarım sektörüne sürdürülebilir çözümler sunarken, verimliliği artırıyor ve çevreye duyarlı üretim yöntemlerini mümkün kılıyor. Tarım eğitimi, bu dönüşümde önemli bir rol oynuyor. Drone teknolojileri, sensörler, yapay zeka ve robotik sistemler gibi araçlar, tarımı daha akıllı ve daha verimli hale getiriyor. Tarım eğitimi alarak, bu yeni teknolojilerle donanmış bireyler olarak geleceğin tarımını şekillendirebiliriz. Ayrıca; su, tarım için hayati öneme sahip bir kaynak olmasına rağmen, yanlış sulama yöntemleri ve suyun israfı, büyük bir sorun haline gelmiştir. Tarım eğitiminde bu konuya daha fazla önem verilmesi, su kaynaklarının tükenmemesine ve çevresel dengenin bozulmamasını sağlayacak. Özellikle suyun artırılması, verimli tarım için kritik bir unsurdur. Su kaynaklarının etkin kullanımı, kuraklık ve iklim değişikliği gibi zorluklarla mücadele etmek için önemlidir. Modern sulama tekniklerinin kullanımı, suyun tasarruflu bir şekilde kullanılmasını sağlayarak, hem üretimi artırır hem de çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek” diye konuştu.

Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli ve hayvancılıkta yapılan destekler ile ilgili konuşan Dr. Fatih Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim ve hayvancılık sektörlerinde üreticilerin desteklenmesi amacıyla önemli adımlar atıyor. Son yıllarda uygulamaya konulan yeni destekleme modeli, üreticilerin sürdürülebilirlik, verimlilik ve kaliteye dayalı üretim yapmalarını teşvik ediyor. Bakanlık, bitkisel üretim alanında, ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik destekleri çeşitlendirerek üreticilerin daha fazla gelir elde etmelerini amaçlıyor. Bu kapsamda, stratejik ürünlerde; buğday, mısır, ayçiçeği gibi doğrudan destek ödemeleri yapılmakta, aynı zamanda organik tarım ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına özel teşvikler sunuluyor.
Bakanlığımız ayrıca; hayvancılık sektörü için de önemli destekler sağlıyor. Damızlık hayvan alımına, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa yönelik doğrudan destek ödemeleri yapıyor. Ayrıca, yem desteği, veteriner hizmetleri ve hayvan sağlığı konularında çeşitli yardımlar sunuyor. Üreticilerin daha sağlıklı ve verimli bir üretim yapabilmeleri için hayvan yetiştiriciliği konusunda eğitim programları düzenlenmekte, modern çiftliklerin kurulması teşvik ediliyor” dedi

Etkinlik sonunda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Can Paylan ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gülsüm Öztürk tarafından katılımlarından dolayı Dr. Fatih Kılıç’a günün anısına plaket ve çiçek verildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı