Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EÜ Etnografya Müzesinde parşömenin tarihi ve kullanım alanları anlatıldı

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde “Müze Söyleşileri” kapsamında “Geleneksel Deri El

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde “Müze Söyleşileri” kapsamında “Geleneksel Deri El Sanatlarında Parşömen” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko moderatörlüğünde yapılan etkinlikte konuşmacı olarak Dünyanın ve Ege Üniversitesinin ilk kadın deri profesörü, Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Eser Eke Bayramoğlu yer aldı. Etkinliğe akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Parşömenin ilk olarak Bergama’da ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Elif Eser Eke Bayramoğlu, “Parşömenin, Pergamon-Bergama’da yazı kağıdı olarak gelişimi aslında Mısır İskenderiye Kütüphanesi ve Bergama Kütüphanesi arasındaki rekabete dayalı olarak Mısır kralının papirüs ithalatını yasaklamasıyla ortaya çıktı. Bu yasaklama sonucu Bergama Krallığında bir yarışma düzenlendi ve M.Ö. 190 yılında Kütüphane Müdürü Krates ve yardımcısı İrodikos, oğlak derisini işleyerek yazı malzemesi olarak kullanılan parşömeni geliştirdiler” dedi.

Parşömen ve papirüs arasındaki farka değinen Prof. Dr. Bayramoğlu, “Parşömen oğlak ve kuzu gibi az yağlı ve sıkı yapılı hayvanların derilerinin kireçleme ve yıkama işlemlerinden geçirilerek imal ediliyorken, papirüs ise Antik Mısır’da sulak bir saz olan papirüs bitkisinden üretiliyor. Papirüs tek taraflı kullanılabilirken, parşömenin iki tarafı da kullanılabiliyor” diye konuştu.

EÜ Deri Mühendisliği Bölümünde de parşömenlere yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Bayramoğlu, “Deri Mühendisliği bölümünde yaptığımız çeşitli araştırmalarla, doğal boyar maddelerle farklı renkte parşömenler ürettik. Ayrıca farklı hayvan derilerinden ve materyallerden değişik yapıda parşömenler geliştirdik. Araştırmalarımızı, sanatsal ve bilimsel olarak birleştirdik ve bu konuda yaptığımız sanatsal çalışmaları da uluslararası SCI bilimsel dergilerde yayınladık” dedi.

“Günümüzde Parşömen Bir Lüks”

Parşömenin günümüzde sanat yanında çok lüks dekoratif malzeme olarak popülerleştiğini ifade eden Prof. Dr. Bayramoğlu, “Günümüzde özellikle lüks arabaların döşemelerinde, yatların iç dizaynında ve mobilyacılık gibi pek çok alanda da parşömen kullanılıyor” dedi.

Etkinliğin sonunda Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, Prof. Dr. Eser Eke Bayramoğlu’na “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı